Leivonta,  Makkee

Ite tehtyy rahkoo

Outtekos koskoon kotitekosta rahkoo maistana? Näin kevvään korvalla kun ruppee lehmät tuas lypsämmää talaven jäljestä niin tämmöstä herkkuu kannattaakin kokkeilla. Taikka käypi tähän purkkilehemän maetohi, hyvästi onnistuu.

KOTIRAHKA

1 litra maittoo
1 dl kirnupiimmee (Korhoska käytti Juustoportin)

Tieppä näinnikkäästi:
Sekota ainneet laakkeessa uuniastijassa , peitä jollahhi ja laita lämpimmää paikkaa tekkeytymmäää. Suapi hapantuu päivän tahikka kaksi, kuha on hapantuna niin jotta koostumus muistuttoo viillii. Vetele piimiintynnee sejokseen veitellä ristikko ja pane astija uunniin, noin 175 tahikka vähän enempi sua asteita olla. Annappa olla uunissa puolesta tunnusta tuntiin, sen verta jotta hera erottuu, sen kyllä silimällä näkkee millonka on hyvä. Tämän jälkkee rahka pittee vielä valuttoo. Vuorroo harsolla vaikkapa siivilä ja kaava siihen.


Tästäpä tulloo nuin 300 – 400 rammoo valamista rahkoo, riippuu tietennii kuinka kaavan valuttelloo. Korhoska valutteli ensmäästä satsia liian kaavan ja tuloksena oli 150 rammam painonen juustoo muistuttava mölli. Elikkä kun kooskumus ruppee muistuttammaa kaapan rahkoi niin valamista on. Huomijona jotta hyytyy vielä jiäkuapissa hiukan. Vuan tätä voipi sitte käyttee vaikka rahkapiirakkoon taikka semmosennaa syyvä, hyvvee on!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *