Leivonta,  Makkee

Rahkapiirakka

Kevväällä karjalaisessa pöyvässä naatiskeltiin maitotuotteilla kun lehemänkantturat alko lypsee tuas. Karjalan isolla ortodoksiväestöllä oli pöyvät täynnä herkullista pashoo ja kullitsaa, piäsijäinen on heijän issoin juhlansa. Luterilaisväjestölle piäsijäienen oli perinteisesti myös tärkiä, vuan ruuvat olivat molemmilla omansa. Vaikka osattiin tehhä, ei tehty, silviisiin ikkään kuin kunnijoitettiin toisen ommaa. Luterilaisessa piäsijäispöyvässä olihhii ylleisesti tarjolla rahkopiirakkoo.

Rahkapiirraat pöyttää, nyt herkutellaa!

RAHKAPIIRAKKA

Rahkatäyte

3 dl rahkoo
1 dl kermmoo
2 kananmunankeltujaista
1 dl sokurrii
1 sitruunan kuori ja puolikkaan mehu

Tieppä tälviisii:

Sekota ainneet keskennää. Sitruunnaa eijjoo pakko laettaa vuan hyvän raikkaan maun antoo. Jotkut tykkevvää laittaa tähän rusinnoo vuan Korhoska on sen verta vastarannan kiiski jotta laittoo rusinan mielluummin pyllyyn ja pullaan, vuan suatte tehä mitenkä tykkäätte. Tähänpä käypi hyvästi kotitekonen rahka, jos joku semmosta inttoutu tekemmää.

Pullapohja

2,5 dl maittoo tahikka vettä
1 pussi kuivahiivvoo
1 dl sokurrii
2 tl kaartemummoo
7-8 dl vehnäjauhoja
75g voita

Tieppä näinnikkäästi:

Lämmitä maito kättä hiukan lämpimämmäksi ja liuota hiiva sekkaa. Lissee sokuri ja kaartemumma. Lissee vehnäjauhoja hissukseen. Laita sulatettu voi sekkaan jauhojen loppupuolella ja vaivvoo hetki. Pistä kohhoomaan lämpösseen.

Kuha taikina on kohonna nii kaulihe siitä pyörree ohuehko levy ja pistä piirakkavuokkaan. Leikkaa reunat vuuan kanssa tasan. Levitä rahka piälle. Ylijiänneestä pullataikinasta voipi taitteilla lettiä ja härpänkäkkärettä koristeeksi niin tulloo nuapurin ämmät tuas katteelliseksi jotta kaikkea sehi emäntä ossoo! Voitele pullaletit jos semmossii viitit tehhä ja pistä rajesokurrii piälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minnuuttia.

Pullan kanssa maistuu viisi kuppia kahveeta.
Ei haittoo jos yksinnään syö koko piirakan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *