Leivonta,  Suolanen

Vehnäpyöröt Suistamolta

Pyöröset on perintteinen karjalainen kahvileipä. Yhteisttä eri aluveijen pyöröille on jotta niissä on jonkinnäköstä leipätaikinnaa ja keskellä syväimenä puurroo. Niinku ylleensä kotiruuvissa on tapana, tehhään siitä mitä sattuu kuapissa olemmaa. Jos vaikka ollaan justtiisa ruisleippee tekemässä ja uamupalaselta on jiänä onraryynipuurroo, niin pyöröt tehti niistä. Nämä pelekästä vehnästä tehyt pyöröset on ollunna vähän parempii juhlii kahveeleipiä, esimerkiksi vaikka piäsijäisenä.

Pyöröt olivat tavallisen immeisen kahvipöytäherkkuloita.

Tämä vehnäpyöröjen ohjjeen huntturaohje on kerätty Suistamon emänniltä, Korhoska on tähän nyt vähän mittoo arvanna ja laskena ja testanna. Sallaisuus on ehottomasti yön yli hapatettu juuri, jonka ansijosta tämä maistuu muultahhi kuin vaalleenruskeelta ja tulloo niin rapsakka kuori ja hiukan sitkiä sisus jotta vähän korvissa kuumottaa kun maestuu niin syntysen hyvältä. Keskellä on spelttimannapuurroo vuan voipi tähän laittoo mitä puurroo nyt kotosalla kuapissa onkkaa.

VEHNÄPYÖRÖT SUISTAMOLTA

Vehnätaikina

Juuri:
5dl vettä/maetoo
25 grammoo hiivvaa
nuin 4 dl vehnäjauhoja

Loput taikinasta:
suolaa
100 grammoo voita
5-6 dl vehnäjauhoja

Täyte:
Ohjjeen mukkoon keitettyy manna/ohra/riisipuurroo
kananmuna

Tieppä näinnikkäästi:
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja lissee siihen hiiva ja jauhot. Peitä astija jollahhi ja anna hapattua huonneenlämmössä yön yli. Alusta taikinnaan seurraavana päivänä suola, sulatettu voi ja venhäjauhot. Vaivvaa taikinnaa hetkinen, taikinan pittee vähä irrota kulhosta vaivattaessa. Anna nousta reilu puolitunttii.

Keitä mannapuuro ( tahikka muu haluamasi puuro) ohjjeen mukkoon ja anna jiähtyy. Nyt tulloo ehottoman tärkiä neuvvo kaikkeen piirakan tahikka pyörön leipomisseen, elikkä AINA MUNA PUURROON. Tämä estöö puuroun kuohumasta ennee uunissa ja leivonnaisesta tulloo nätti eikä yliajetun majavan näkönen.

Pyöräyttele kohonneesta taikinasta kakkaroita uunipellille. Anna kohota tuasen puolisen tuntii. Painele sitte kakkaroiden keskelle kolot vaikkapa juomalasilla ja laita koloseen puuroa. Voitele pyöröt kananmunalla ennen uunniinlaittoa. Paista pyöröjä 220 asteessa noin 20 minnuuttia.

Ja kun karjalaisessa keittijössä ollaan niin kaikki kastellaan voihin paistamisen jälkkee. Ota pyörät uunista ja voitele välittömästi voisulalla. Tämä tekköö kuorreen oikkeen rakenteen ja anttoo hyvvee makkuu.

Eikusta vuan herkuttelemmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *