Leivonta,  Lutteeton,  Makkee

Pasha Muolaalta

Kuulluukos se pasha teijän piäsijäisperintteisii? Meillä ei niinkköö pashoo syöty, aina jos jossain oli tarjolla niin nirsoina penskoina huuvettiin vuan jotta ”hyi ai paskooo, ei varmana syyä!” Ja jos errehtyi maistammoo niin aina oli joku siihen rusinoit laittana, siihempä loppu pasha syönti. Aikkuisena sitä on älynnä jotta muut voip rusinasa pittee, mie voin tehä pashoo ilimanni tahikka ihan muilla roskilla, ja sittempä siitä on herkkuu tullunna. Tämä pashan ohje on Karjalainen Keittikirja- kirijasta ja on kerätty perimätieton Muollaan Kyyrölästä, hyvä perus ohje.

Pashoo ei perintteisesti enempiä koristeltu, vanhastaan valutettiin semmosessa muatissa, mihinkä oli koverrettu jo koristeet valamiiks ja kirijaimet XB elikkä Kristus nousi kuolleista. Maalliselle käypi nykypäivänä siltihi siivilä ja nakkoo vähän värrii reunoille.

Pasha Muollaan Kyyrölästä

5 dl rahkoo
1 dl kermmoo
100 rammoo voita
1 dl sokurrii
1 tl vaniljasokurrii
1 dl rusinoit tahikka muit roskii, vaikkapa appelsiini kuorrii tahikka manteleit, voip jättöö kokonnaa poiskii.

Tieppä tälviisii:

Voi ja sokuri vaahotettaan. Vinkkinä jotta ota tarpiiksi pieni astija niin eijjää silleen astijan reunoil kökkeröisiks vatkatessa, voista pittee suaha ihan kunnon vaahtoa, semmosta melekkee valakosta. Vatkoo sitte kermo vaahoksi erillisessä astijassa. Sejokset yhistettään varovasti rahkoon ja siihen lisättään vaniljasokuri ja roskat jos semmossii halluu. Joku tarkka ämmä jo laskikkii jotta nyt onnii jo kolme eri kippaa likasena ja oikkeessa onni, ja viel neljäs tulloo kun pasha laitettaan valummaa. Vuorroo sideharsolla tahikka suodatinpussilla siivilä jossei oikkeeta pashamuottia ole ja laita sejos siihen. Anna valluu yönyli, voip jonnii painon laittoo piälle jos halluu. Hetelmmii voip koristeeksi laittoo kuka semmossil halluu koreilla.

Ennenvanhhaa pashoo levitettiin kullitsaleivän piälle ja syöttiin silvviissii ikkään kuin voina. Korhoskan kullitsat palo perhana, soppii hyvästi lusikoijja iäntä kohti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *