Emäntäretket

Yläpihan Tila Sivakassa

Joska millonkkoon tulloo ajelttuu Ylä-Karjalan kaunniilla vaaraseuvvuilla, kannattoo ehottomasti pisttäytyy Yläpihan tilalla Valtimon Sivakassa. Kumppuilevvaa niittymaisemmoo kun ajellaan Valatimolta Kuhmmoon päijen, siitä poikettaanni sitte ylös korkkiille, vuaran piälle suorroon koivukujjaa pitkin. Yläpihan Tila on ollunna Peri-Sivakassa 1700-luvult lähtii, maisema onnii kuin suorroon vanhan hyvän ajan suamivilimistä. Tillaa emännöipi topakka Häkkisen emäntä, jonka käsist synttyy  pulloo ja piirakoit, ja juttua riittee karjalaiseen tappaan hyvästi! 

Ai missä?
Yläpihan tila Sivakan kylässä, Valtimolla, Pohjois-Karjalassa.
Ossoite: Peri-Sivakantie 250, 75700 Valtimo

Ai millonka?
Kesäkahvila avoinna 1.6. – 12.8.2019 keskiviikosta sunnuntaihin klo. 12-16

Ai mittee?
Kesäkahvila, myyjäisiä, kahvilapäiviä sekä Pop Up- ruokailuita etennii suurina juhlapyhinä. Tillauksesta myös pitopalvelua

Nettisivut:
www.ylapihan.webnone.fi

Intagram
@sivakkaphotos


Perintteisten vuaraniittyjen keskellä on pihapiiri, jonka vanahimmat rakennukset ovat 1700-luvult. Pirtissä toimmii kesäkahvila 1.6. – 12.8.
Peri-Sivakan kylätie mennöö perintteisesti suorraan tilan pihapiirin läpi, kätevä silviissiin kun piässöö kottoo suorroon matkalle.

Yläpihalta löyttyy kesäkahvillaa, jossa suapi maiskutella emännän ihtensä tekemmii perinneherkkuloit ityllisessä pirtissä. Piha sijaihtoo vaaran laella josta on uppee perinnenäkymä salomaille ja sivakkajärvelle.  Pihapiirissä on perinneaittoo ja navettaa, emäntä järjestää kierrätykssii pihan ympärystöö ja sillon piässeeki kuulemmaa vanhoi tarinoit Sivakan kylän arjesta ennen vanhhaa, rajaseuvul arki on ollunna omanlaistoon,  yrittelijäisyyttä ja yhteisöllisyyttä on riittänä. Pihakahvilassa toimmii myös pien käsityömyymäl, siel voip ostoo itelleen tahikka lahjaksi emännän tahikka vanhemman emännän tekemmii perinnekäsitöit.  Vanhassa pirtissä on mahollista järjestää pientä tapahtummoo, Häkkiskä hoittoo kyllä pidot!

Perinnepirtissä kelppoo ryystää matkakahveet ja mutustaa Häkkisen emännän leipommii lämpimäissii.


SIVAKKALAISESTA RUOKAPERINTTEESTÄ

Häkkisen emäntä kertoileepi tälviisii:

” Tärkkiintä on ollu ruoka ja vierrail on aina tarjottu. Sivakassa onnii ylleinen sanonta jotta ” Karjalainen on syömäköyhä”. Tällä tarkotettaan jotta rajaseuvul ruoka on ollunna tärkkiissä asemassa, suurin osa ajasta on mennynnä sen hankkimissee. Tästäpä kerttoo hyvinni eräs tarina. Sivakassa oli ylleinen tapa jotta koko kylä kuhuttiin hautajaissii. Erässii kuluku-ukko oli kaks viikkoo paastonna, kun tiesi hautajaisten olevan tulossa. Ukko söi kaksin käsin ensmääseeksi jäläkiruuvaksi tarkotetun rusinasopon, jotta muille ei jiänä mittee ja ukko itte ei ennee muuta jaksana syyä.”

Häkkisen emäntä jakkaa teille perinneohjjeen:
Perintteinen Sivakkalainen leipäressi

Kahvikupillinen vettä
50 rammoo voita
reilusti suolloo
ruisleivän kannikoita

Tieppä tälviissii:
Kiehhauta tilikka elikkä kahvikupillinen vettä valurautapannulla (tehvolinihhii käypi) Lissee noin voi ja reilusti suolloo. Nämä kaksi ovat perintteisten sivakkalaisten ruokkiin peruselementit. Leikkoo ruisleivästä kuutijoita ja lissee vesi-voi sejokseen. Keittele hetkenaikkoo kuhan leivänpalat ovat pehmenneet mukavaksi muhjuksi. Ja sittempä vuan piimmee kaveriksi ja iäntä kohti.

Mitteepä muuta nähtävvee:

  • Yläpihan pihapiirin lisäksi lähellä on Vastasmännikön muinnaiskalamisto.
  • Peri-Sivakan  tien varressa on kukkarokivi, mistä kulukkee semmonen tarina perimätietona, jotta jättiläinen on sen siihen tiputtana kun pelästy ukkosta.
  • Ihan vieressä on karunkaanis Hiienportin kansallispuisto, missä keleppoo tutustuu Kainnuun kaunniisseen pusikkoon ihan raahassa. Koskematonta korppee, suota ja kivissii kalliojärvvii.
  • Peurajärven retkeillyalueelle mennee tie Sivakan ohi, sinne soppii kanssa mennä vaikka koko perhheen voimin.
  • Murtovaaran talomuseo on ihan kuluman takana, on valatakunnallisesti arvostettu kulttuuriympäristö. Murtovaara sekä Yläpiha ovat harvinaissii kohteita Karjalassa, missä väki on perintteisesti asuna maakuapassa tahikka savupirttitöllissä, eipä semmossii oo paljo jiänä jälkkee ihasteltavaksi

Karhu

Tilakahvilan ovella on matkaajjoo vastassa Kuhmolaisen moottorishataitaja Hannu Kyllösen  veistämä karhu. Karhu on tehtynä vanha-isäntä Hannes Häkkiselle lahjaksi, ”Hyvvee huamenta Hannes!”- sannoo karhu ja tervehtii vanhan isännän tavvoin vasemmalla käellä

Kylän paikka.

Sivakasta ja Rasimäjestä on kirjotettu kirja. Sisälttää palijon mielenkiintossii tarinoit rajaseuvun elämästä.

Kangaspuut

Näytillä on palijon vanhhoi huonekallui ja tarve-esinet.

Kesäkahvila

Kah no eipä oo hinnalla pilattu, tervetulloo naatiskelemmaa tuoretta kahvvii ja Häkkiskän leipommii pullii ja piirakoit!

Aitat

Yläpihassa on rakennuksii 1700-luvulta alkkain!

Perinteet

Yläpihan emäntä leippoo ite kaikki tarjottavat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *