Ruuvanlaitto

Perinteinen Pohjois-Karjalainen Majavapata

Huhtikuu on ollunna majavastuskautta. Nyt on emännillä uuvet kirkkopuuhkat millä pörhistellä ja isäntäkkii on suana uuvet majavatallukkaat tahikka rukkaset. Lihasta tehheen hyvät pataruuvat, majava tykkee lilluskii liemessä, varsinnii kermasessa. Tämän perintteisen Pohjois-Karjalaisen majavapotin ohjjeen Korhosen ämmi on suana Surnulan rouvalt, hään kyökissä jokkainen elläin sua viimeset hetket uiskennella lämpösessä kermaliemessä, arvonen loppu jos loppu on tultava.

Monet pittee majavvoo tuhoelläimenä ja lihhoo pahanmakusena tahikka muuton huonona. Metästeevät kuitennii kun pilloovat hyvät marjamaat padoillaan ja syövät perintökoivikon. Rajaseuvulla on kuitennii totuttu hyövyntämmää kaikki, mittee ee kannata hukkoon heittöö. Korhoska on ainahhii sitä mieltä jotta jos jotahhi metästää, niin sen verron pittee luonttoo ja elämmöö kunnijoittaa jotta sitte syöpi sen mitä suapi, ee heitellä tienpenkalle vuan arvostettaan mitä suahaan. Ja mittee siihen majavan makkuun tulloo, kun oikkein tekköö niin eij maistu lainkkoo lahokuusenpersiiltä, vuan hento riistanmaku tulloo, melkkei vesilintumainen vivahe.


PERINTTEINEN POHJOIS-KARJALAINEN MAJAVAPATA

Tarvihet:

n. 700-1000 rammoo majavvaa
sipuli
porkkana tahi pari
2 dl kermmoo TAI 120 rammoo smetannaa
laakerinlehtilöitä
suolloo ja pippurrii
katajanmarjjoi TAI riistamausteseosta
vettä

Pannulla pinnat kiinni ja makuja sekkoon. Voipi veellä vielä pyörräyttöö kaikki mehustelut pannusta pattaan.

Tieppä tälviisii:

Leikkoo majavasta läskit ja kalvot poikkee. Tämä se on tärkiin osa tässä, jos jiäpi liikoo kalvvoi tai läskii, tulloo pata maistummaa samalta kun puuliiterin seinnöö nuoleskelis. Eli huolellinen poisto ja palottelu, niimpä tulloo hyvä. Jos eppäilyttää omat teurastustaijot tahikka vuan jiäpi, niin liota lihhoi maijossa pari kolome tunttii tahikka yön yli. Ihan millee suurennuslasilla ei tarvihe kahella, eise missee pienissä palloissa maistu.

Palottelun jälkkee paista majavasta pinnat kiinni pannulla, sipullii ja porkkannoo voip siihe mukkoon vähä pyöräyttää. Laita uunuvuokkoon tahikka pattaan. Täytä pata veellä, senverta jotta majavat peittyy, niinku karjalanpaistii tehessä. Sekkaan mausteet nytte. Laita pata iliman kantta uunniin 200 asteesseen 40-60 minnuuttia. Laita sitte kansi piälle tahikka folio jossei kantta ole ja laske uunnin lämpötila 120-150 astteesseen. Anna hauttuu miejolla lämmöllä 3-5 tunttii. Noin puol tunttii ennen kun ajattelisit jotta olis valamista niin lissee kermo tahikka smetana. Potaattimuussia suosittelen tämän kanssa vuan jossei nykynuarille ja muille rentikkäille mäne ennee peruna alas niin kaipa tuota voi spaaketinkin kanssa nautiskella. Joka tappauksessa hyvvee on!

Majavapata ja muussi. Nirsoileville pennuille ja muille eppäilijöille sannoo tavalliseksi karjalanpaistiksi ja täyvestä mennöö, Korhoskan ohjjeilla ei maestu yhttää puujalalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *