Leivonta,  Lutteeton,  Suolanen

Piimäjuusto

Piimäjuusto on ollunna savolaisen pitöpöyvän ehoton juhlaherkku. Karjalaisessa keittijössä juustoi ei tunnettu, maetotuotteet hapatettiin piimäksi tahikka rahkaksi, vuan nuapurissa savonmualla jo piimäjuusto teko taijettiin. Tässäpä perintteinen piimäjuuston ohje.

Piimäjuustoon suapi pröystäyllykuvijon kun käyttöö oikkeeta juustomuattii, Vuan harsotettu sihvilä passoo ihan yhtä hyvin.

PIIMÄJUUSTO

3 litroo maettoo
3 munnoo
1 litra piimmöö
suolloo
munnaa voitelluun

Tieppä tälviisii:

Kuumenna maettoo koko ajan sekotellen kiehumispistteesseen suakka. Sekota munat piimmeen ja kaaja sejos maittoon koko ajan sekotellen. Sejoksen annettaan juoksettuu hellan reunalla raahassa, lissee suolloo. Kuhan on aikasa asettuna niin nostele juustomassa juustomuattiin tahikka harsotettuun sihvillään valummaa. Annettaan tahhiintuu yön yli jiäkuapissa. Piimäjuusto perintteisesti vielä paistettaan uunissa, vuan eijjoo pakko jos tykkee pehmmeemmästä. Jos halluutta paistoo niin kellauta juusto leivinpaperin piälle uunipellille ja voitele munalla. Paista 225 asteisessa uunissa jahka on kullanruskee. Väri on maku- ja uuniaasija, Korhoska piti noin puolisentunttii.

Mummon vanha juustomuotti, käsintehty 1930-luvulla. Hyvästi toimi vielähhii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *