Leivonta,  Lutteeton

Kaneliässät (lutteeton)

Kevätkesä on ylleisesti juhlliin aikkoo ja mitkäs juhlat ne semmoset on missei ässäkeksilöitä tarjjoilla, pihtarijuhlat sanon mie. Korhoska muistoo lapsuuvessa joka juhlassa niitä ässälöitä tarjolla, vuan jos oli paremppaa tarjolla niin ylleensä jäi syömättä, pennut niin tajjuu hyvän piälle, vanhana ämmänä jo ossoo arvostoo tätä perinneherkkuu. Kaneliässät on perintteinen piparkakku juhlapöyvässä ympäri Suommee, niin myöskkii itäsessä koto-Suamessa. Muutimpa tämän onhjjeen lutteettomaksi, kun nykypäivänä juhlissa aina on joku vehnäsenvälttelijä tahikka pierutautinen, jossei muit niin Korhoska itte. Sanosimpa jopa jotta näijen rakentteesta tuli parempi mitä vehnäversijosta, vuan rakenneasijat näissähhii on semmossii jotta jokkaisen mummo on vaan osanna oikkeenlaisia tehhä ja eij siittä sen enemppee.

Kun emäntä tuopi ässii pöyttään, on se merkki jotta nytte voijjaan puhhuu isänmuan asijoista luotettavassa seurassa.

LUTTEETTOMAT KANELIÄSSÄT

Tarvihet:

100 rammoo voita
2 1/2 dl sokurrii
2 munnoo
3 dl Samperin FinMix-jauhosejosta
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
1 teelusikka kanellii
1 teelusikka leivinjauhhoo

Tieppä tälviisii:

Pese voi. Jos käytät kaupan valamiiksi pesttyy elikkä vähäsuolasta niin unoha. Vatkoo huonneenlämpönen voi ja sokuri vaalejaksi vaahoksi. Lissee sitte munat ja vatkoo hetki. Sekota kaneli ja leivinjauhe jauhhoihi ja lissee sihvilän lävihte, sekota hyvästi. Laita taikina pariksi tunttii kylmmään jähmettymmää.
Huomijo jauhoista, interneetistä oon kahtona jotta monet laittoo vuan Samperin FinMixiä vuan semmosen huomijon oon tehnynnä jotta kun lutteetonta leippoo niin hyvä olis olla noin puolet tärkkelystä ja puolet jotahhii karkkeemppoo jauhhoo niin tulloo paras koostumus. FinMix on hiennoo pöllyy ku keijjunpieru jotenka emännästä se kaippoo kaveriksi vähän karkkiimpaa jauhhoo, ainahhii tälviissii tuli oikkeinki onnistuneit ässii.
Nonii, sitten kun on taikina kovettuna, niin leipaseppa tanko ja jaa se piennii nykeröihin ja niistä vielä leivo semmossii pikkurillin paksussii pötkylöit jotka huljuttelet kaneli-sokeri sejoksessa. Muottoille ässän malliin pellille. Paista 200 asteisessa uunissa 10 minnuuttia. Ohjjeesta tulloo noin 50 pikkuleippee.

Oleha siehhii oman elämäsi kaneliässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *