Leivonta

Aijjot karjalanpiirakat

Karjalanpiirakko tulloo varmana kaikille ensmääsenä mielleen kun puhuttaan karjalaisesta ruuvasta. Nykyversijot on täätetty riisillä, vuan aijjot ja alakuperäset on täytetty ohralla tahi perunalla. Näin Korhoskan keittijössähhii täst eespäi tehhään, kun Puukarin Pysäkin Korhoska piti emännellä esitelmän aihheesta. Maukkaamppiiha nämä on täl viissii. Tänne kirjottelen ohjetta, yksityiskohtanen tekoviideo löyttyy instarammista rohviilin kohokohdista, sieltä voipi käyvä kahtomassa jos pulikan käytön tahikka rypytyksen kanssa on onkelmia!

https://www.instagram.com/hellasta_itaan/

Tieltäpä löyttyy piirakanteko ohjevideo rohviilin kohokohdista, jos ei muutonka ossoo tahikka tarvihtee selvennystä!

Puukarin Pysäkin perintteiset ohratäytteiset karjalanpiirakat matkalla uunniin

Perintteiset karjalaiset karjalanpiirakat

Kuoritaikina:

2 dl kylmmää vettä
3 dl ruisjauhhoo
1 dl venhäjauhhoo
suolloo vajjaa teelusikka

Täyte ohrapuuro:

2 dl vettä
1 1/2 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 litra maittoo
1 tl suolloo
1 muna valmmiisseen puurroon

Voitelluun aettoo voita.

Ohjjeella tulloo noin 25- 30 piirakkoo, riippuu omasta käenjälestä.

Tieppä tälviissii:

Keitä ensmääsenä täytepuuro. Pakkauksessa on hyvä ohje, elikkä kiehhauta vesi, lissee ohrasuurimot ja anna kaiken veen immeyttyy. Lissee maito ja anna kiehhuu liejellä noin 30 minnuuttia välillä sekottaan. Anna hauttuu viel hetki kannen alla, mausta suolalla. Sekottele jäähtynneesseen puurroon yksi muna, tämä estöö sen jotta täyte ei kiehu piirraasta poikkeen uunissa.

Valamista kuoritaikina. Laita vesi kulhhoon ja lissee jauhot siihe, sekottele tasaseksi. Voipi anttoo hetken asettuu kannen alla tahi leippoo heti. Vaivvoo taikinnaa hetki ja tie siitä pitkä pötkylä. Jaa pötkylä n. 25-30 ossoon, ja pyörittele osat palloiksi. Jos oot hittaampi leipoja niin laita pallerot muovin alle jotteivat piäse kuivummaa.

Laita leivonta alustalle runssaasti jauhoja ja painele pallura jauhoissa käellä linttanaksi. Kaulihe se sitten pulikalla ohuveksi, pyöreöhköksi piirakkapohjaksi. Tärkeetä on nyt jotta jauhoja on tarppeeksi, koska muuton taikina tarttuu joka paikkaan kiinni. Tämän tähen taikinan kuulluu olla ennen leipomista hyvinni pehmmeetä.

Täytä kuoret. Levitä noin ruokalusikallinen puurroo kuoren piälle. Levittäminen onnistuu hyvästi kun kastelloo lusikkaa välillä. Puurroo sua levitellä melkkein reunnoille asti. Sulje piirakka rypyttämällä.

Paista piirakoita uunin keskitasolla 275 asteessa noin 15-20 minnuuttia. Voitele heti uunista ottamisen jälkkee voisulalla.

Siin hyö ripsiinsä räpsyttellöö, kaanniita ovat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *