Leivonta,  Lutteeton

Lutteeton karjalanpiirakka

Lutteettomat karjalanpiirakat synttyy siinä missä normmaalittii, kuhan sua jauhosejoksen* suhteet kohilleen. Korhoska on tehnynnä empiiristä tutkimusta eihheesta, piirakkataikinan pittee olla pehmmee mutta tiivis, ei sua kuivahtoo liijan noppeeta jotta rypyyttäässä eij reppee. Paistamisen jälkkee pittee olla rapsakka, koostumus pittee pyssyy vaikka pakastoo. No semmosetha niistä justtiinsa tulihhii. Näissä piirakoissa on täytteessä porkkanoruastetta makkuu antomassa, sitepä eijjoo pakko laettoo vuan hyvvee on. Keitä puuro hyvissä ajoin ennen piirakankakkarriin leipomista, jotta se kerkijjee jiähtyy.

*Jauhot suatu Virtasalmen Viljatuotteelta. Heijjämpä jauhot oon muutonkin kokena parraiksi näihin lutteettommiin.

Pulikointtiin ja rypytykseen löyttyy ohjevideot instarammin rohviilista, jos ne kenelle tuottoo vaikeukssii.

Lutteeton Karjalanpiirakka

2 dl vettä
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen Tummaa Jauhoseosta*
1 dl Virtasalmen Viljatuotteen Tattarijauhoa*
1 dl Virtasalmen Viljatuotteen Tef- jauhoa*
4 rkl rypsiöjjyy
Hömpsäys suolloo

Pulikointtiin tattarijauhhoo.

Puurotäyte

3 dl vettä
7 dl maittoo
1½ dl puuroriisiä
1 tl suolaa
5 pientä tai 2 issoo porkkannoo karkeana raasteena
1 muna

Voisulloo voitelluun.

Tieppä Tälviissii:

Keitä enmäisenä puuro. Kiehhauta vesi ja kaava riisit. Anna vejen immeittyy riiseihin ja kaava sitten maito, sekoittele kunnes puuro alakkoo kiehhuu. Piennenä lämpö ja hauvuta kannen alla noin 40 minnuuttia. Puolivälissä hauvutusta lissee karkkee porkkanaruaste sekkoon. Anna puuron jiähtyy ja sekoita kananmuna sekkoon, tämä estöö puuron kiehumisen uunissa.

Sekoita pohjan ainneet keskennään kiintteeksi palloksi. Taikina sua olla pehmyttä, koska pulikoijessa siihen sekoittuu lissee jauhoja. Voipi anttoo hetken asettuu kannen alla tahi leippoo heti. Vaivvoo taikinnaa hetki ja tie siitä pitkä pötkylä. Jaa pötkylä n. 25-30 ossoon, ja pyörittele osat palloiksi. Jos oot hittaampi leipoja niin laita pallerot muovin alle jotteivat piäse kuivummaa. Tehessä esim. pelekistä tattarijauhoista taikina kuivvuu livakkoo, vuan tämä pyssyy notkiina kuten ruiskuori.

Laita leivonta alustalle runssaasti jauhoja ja painele pallura jauhoissa käellä linttanaksi. Kaulihe se sitten pulikalla ohuveksi, pyöreöhköksi piirakkapohjaksi. Tärkeetä on nyt jotta jauhoja on tarppeeksi, koska muuton taikina tarttuu joka paikkaan kiinni.

Täytä kuoret. Levitä noin ruokalusikallinen puurroo kuoren piälle. Levittäminen onnistuu hyvästi kun kastelloo lusikkaa välillä. Puurroo sua levitellä melkkein reunnoille asti. Sulje piirakka rypyttämällä.

Paista piirakoita uunin keskitasolla 275 asteessa noin 15-20 minnuuttia. Voitele heti uunista ottamisen jälkkee voisulalla. Laita liinan alle asettummaa.

Kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *