Leivonta,  Suolanen

Sulhaspiiraat eli keitinpiiraat

Mitenkäs ennestään kerrottiin, kuka vävyksi talloon kelppoo, no piirakoil tietyst! Mielluiselle vävykokelaalle aito karjalan emäntä pyörräytti sulhaspiirraat kun hää tuli talon tyätärtä omaksseen lirkuttelemmaan. Perä-Kuohatin Ilpolle ja Jaskalille ja muille kenokehveleille piirakkoo ei tarjjoiltu: jos talon emäntä ei riiuttelumatkalla alkana piirakkoo viäntämmöön, tiesi kosiomies lähttee kottiinsa aikamiespoikan elelemmään. Sulhaspiirraat eli keitinpiirraat olivat noppeenpia tehhä kuin perintteiset piirakat, sillä niijen valamistukseen ei tarvihe leivinuunnii lämmäyttää. Hellalla rasvassa keitettävät piirraat sopivat siksnääs yllätysvierraitten kestihtämisseen. Tosin ennesvanhhoon aika olihhi ainnoo mistä ei ollu pulloo, nykyajan kiirreessä kyllä nämähhii oman aikansa ottoo. Vuan niin on maukasta ja rapsokkoo jotta hyvästi kannattoo tehhä.

Sulhaspiirakka elikkä keitinpiirakka koostuu karjalanpiirakka taikinasta minkä välissä on puurroo, perintteisesti ohrroo, myöhemmin riissii. Piirakka sulettaan kahvitassetin reunalla pyörräyttällä ja paistetaan runsaassa rasvassa pannulla rapsakaksi.

Korhosen ämmä sai oppii oikkeen vanahalta tekijält, eräs tuttu mummo tul opettammoon kun pyysin, hää on näit ikänsä tehnynnä evakkona tulleen anoppinsa kanssa.

Tarvihet:

Karjalanpiirakka taikinnaa, ohjjeen löyvät tieltä.
Lutteettoman karjalanpiirakkataikinan ohjjeen löyvät tieltä.

Keitettyjä ohrasuurimoita tahikka riisipuurroo
Voita
Suolloo

Paistamisseen rypsiöljjyy.

Tieppä tälviissii:

Keitä ensin ohrasuurimot pakkauksen ohjjeen mukkoon tai keitä riisipuuro pakkauksen ohjjeen mukkoon. Mausta suolalla ja nokareella voita. Anna ryynien/puuron jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä, jotta kuoret eivät repeä.
Valmista karjalanpiirakkataikina, ja pulikoi taikinasta kuoria normmaalliin tappoon.
Kun kuoret on pulikoitku, alkkoo täyttö. Nosta kuoren keskelle noin ruokalusikallinen täytettä ja taita pyöreä kuori puoliksi niin että muodostuu puolikuu. Sulje piirakka leikkaamalla reuna pienellä kahvitassetilla. Eli pyöräytä tassetin reunalla piirakan reunanmukaisesti niin että reunasta leikkaantuu siisti. Pehmmeet käjet piirakoit siirrellessä jottei reppee!
Kuumenna rypsiöljy pannulla. Öljyä saa olla runsaasti, kuin riteeraamaan alkaisit. Öljyn sopivan kuumuuven voipi testata äsken leikkaamillasi reunahöttösillä. Liissee öljjyy tarppeen mukkaan paistamisen aikana.
Paista piirakoita muutama minuutti per puoli pannulla. Siirrä paperin piälle valumaan, jiähdytä ja nauti!

Parraita ovat lämpiminä!

Kommenttia

  • Katja Sorri

    Muuten hyvä, mut tuo rypsiöljy kyllä vähän tökkii. Kyllä ne voissa on ainakin meilläpäin paistettu, enkä usko menneinä aikoina olleen käytössä rypsiöljyäkään.

  • Eija Pyhälahti

    Suistamolainen Claudia, piirakkamestari, käytti paastoaikoina ’siemenvoita’ eli kasviöljyä piirakoitten tekoon. Kyllä rypsiöljy ’siemenvoiksi’ sopii. Silloin 40-luvulla oli tosi vaikea löytää mistään kasviöljyä, voita sentään maalla aina jostain sai, mutta Claudia ei paastoaikana voita suostunut käyttämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *