Leivonta,  Lutteeton,  Suolanen,  Yleinen

Sultsinat

Karjalaisseen herkkurunssiin tahikka millekkävuan ruokahetkelle kuulluut sultsiinat. Sultsiinat ovat karjalanpiirakkakakkaroista valamistettu herkku, pulikoijjut ohkaset piirakkapohijat paistellaan hellanlevyllä tahikka pannulla ja voijellaan voilla, piälle levitellään mannapuurroo ja kiärästöön rullalle. Sultsiinat oli entisajan aikakäsityksen mukkoon noppee tehhä kun leivinuunnii ei niinkkee tarvinna lämmäyttee. Perintteisest emäntä on paistana kakkarat hellanlevyllä perhheen ja vieraijen varttoossa pöyvässä. Emäntä kanttoo voijellun kakkaratornin pöyvän piähän ja alkkoo täyttöö pohjjii lämpimällä mannapuurolla, taittelloo sultsiinoiks ja ojenttoo suorroon syöjän lautasel. Sultsiinat onnii parraita suorroon paistettun ja lämpimän.

Maestuiskos sultsiina? Lämmintä ruiskuorta ja mannapuurroon suupielet ja sormet valluu voit, onkos paremppoo?

Korhosen ämmää kävi sultsiinan tejos opettammaa tuttu karjalanmummo joka näit on anoppinsa opissa vuossii pyörräytellynnä.

Tarvihet:

Karjalanpiirakkotaikinnoo, ohjjeen löyvät tiältä.
Lutteettoman piirakkotaikinan ohjjeen löyvät tiältä.

Mannapuurroo tai
riisipuurroo jos teet lutteettommii

voita

Tieppä tälviissii:

Keitä mannapuuro tai riisipuuro pakkauksen ohjjeen mukkoon. Mausta suolalla ja voi nokarreella, pijä puuro lämpimänä kakkaroiden täyttöön suakka. Valmista karjalanpiirakkataikina ohjeen mukkoon. Pulikoi taikinasta ohhuita kakkaroita, hiukan isomppii kuin karjalanpiirakoit tehhessä. Pulikoi kaikki pohjakakkarat valamiiksi ennen kuin alat paistoo.

Sultsiinoijen paisto:
Perintteisesti sultsiinat paistellaan suorroon valurautasella hellalevyllä, vuan onnistuu hyvästi kotona normmaalilla sähköhellalla jos siinä on valurautakeittotasot. Puhista keittotasot hyvästi ennen paistamista. Jos hellassas on esim kerraamienen taso, onnistuu sultsiinan paisto valurauta- tahikka hiiliteräspannulla. Josset omista kun tehlonin, niin äläpä huol, onnistuu myös tehlonilla, pittee vuan varroo tehlonin pinttoo jottei pala puhki. Sultsinat paistetaan kuumalla ja kuivalla levyllä/pannulla, jolloin tehlonin voi herkästi lähtöö raspiintummaa vuan varovainen kun on lämpötilan kanssa niin onnistuu, ämmä on kokkeillu ja hyvät tuli.

Lämmäytä valisemasi paistoalusta kuumaksi. paista kakkaroista muutama minnuutti per puoli, kakkara on valamis kun siihen alakkoo tulla tummia pisteitä. Kokkoo piällekkäin, pijä valamiita liinan alla jotta pyssyyt lämpimänä.

Voitelu
Kun kaikki kakkarat on paisteltu, alkkoo voitelu. Voitele letut voisulalla vain toiselta puolelta. Pinoa letut niin, että voidellut puolet ovat vastakkain, muutoinka tarttuvat kiinni toisiinsa. Anna muhhii hetki, jotta voi immeyttyy kakkarraan.

Täyttö
Täytä sultsiinat lämpimällä mannapuurolla tahikka riisipuurolla. Levitä puuroa ohuelti lätyn voitelemattomalle puolelle. Taita sitten lätyn reunat keskelle, ja sitten vielä puoliksi.

Voilla voideltu puoli on siis ulkopuoli. Jos kakkarat olleet liijan paksuja, ne suattavat revetä tässä vaiheessa.

Puuron tulee olla lämmintä, jotta kakkara pyssyy notkiina.

Herkullista sormiruokkoo, karjalaista makkuu parraillaimmillaan!

Kommenttia

  • minna

    En ikinää oo kuullu että mannapuuroo sultsinoihi. Riisipuuroo meilä on laitettu. Vuan mitenkä vai, suattaa sen eppäilemätä syyvvä mannapuuronnii kansa.

    • korhoska

      Juu riisipuuro täytteenä onnii ylleinen, vaan riisi kun on tuontituote, ennestään on täytetty ohralla, kauralla tai vehnällä, mitä näitä kotimaisia viljoja on ollunna tarjolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *