Leivonta,  Lutteeton,  Suolanen

Kurpitsaleipä myös lutteeton

Tämän kurpitsaleivän ohje on perräisin vanahasta keittokirjasta, jonka Korhoska on suanu joululahjaksi joskus pentuna kun on osottanut sillon jo suurta intoa leivontaan. Ohjeet ovat olleet kuitennii sillon vielä liijan vaikkeita ja monimutkassii, herroitten herkkua ja mastersehvi laatua, jotenka kirja on jiänä vähälle leivonnalle. Nyttenkä löysin kuitennii kirjan uuvestaan kun kaappeja penkoin, ja kun Korhoskast on oikkee mestarleipur kehkeytyn, niin johan ovat ohjeetti helpottunneet. Tämä leipe kuulosti hyvält näin kurpitsoijen satukauven kynnyksel jotenka pitihän sitte leippoo, leipasin samalla vaivalla lutteettomanni. Lutteetomat jouhot suatu Virtasalmen Viljatuotteelta

Myskikurpitsa onttoo leivälle vinkiän värin.

Kurpitsaleipä

Tarvihet:

noin 1 kilon kurpitsa (sosetta n. 350 grammmoo)
1 dl kädenlämpöistä vettä
20 rammoo tuorehiivvoo
1 ½ rkl fariinisokuria
300 g spelttijauhoja/ 250 g Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa jauhosejosta
300 g vehnäjauhoja/ 250 g Virtasalmen viljatuotteen porkkanajauhosejosta
1 tl inkivääriä (jos tyykkee, voip jättee pois)
2 tl suolloo
25 g pehmiitä voita

Tieppä tälviisii:

Alloita kurpitsan pilikkomisella. Pallottele kurpitsa pieniksi kuutijoiksi ja keitä niukassa vedessä kypsäksi. Valuta kurpitsakuutijoit hetki siivilässä, jotta kaikki vesi tulloo pois. Survo kuutiot tasaiseksi muussiksi. Tarvihet sosetta 350 grammoo.

Sekoita hiiva ja sokuri käjenlämpösseen vetteen. Yhdista jauhot keskennään ja sekoita hiiva-neste sejokseen 6 ruokalusikallista jauhosejosta. Anna ”juuren”esikohota lämpösessä paikassa noin 15 minnuuttia.
Lissee kurpitsasurvos, suola ja inkivääri esikohotettuun taikinaan, sekoita. Lisää noin 1/3 ossoo jauhoista. Alusta sitten taikinaan voi ja loput jauhoista. Vaivvoo taikinnaa muutaman minnuutin ajan kunnes se on kiinteä pallo joka irttoo hyvästi sekä käjestä että astijan reunoista. Huom. Jos tiet lutteetonta, riittää pelkkä sekoitus. Muottoille taikinasta pallo ja laita kohotuskorriin tahikka muuhun astijjaan kohoommaan liinalla peitettynä tunniksi.

Aseta uunin pohjalle vuoka, jossa on vettä. Laita uuni lämpiämmään 225 asteeseen. Paista leipää uunin keskitasolla ensin 15 minnuuttia, laske sitten lämpö 200 ja jatka paistamista vielä 35 minnuuttia. Jäähdytä leipä hyvästi ennen leikkoomista.

Luutteettomastahhii leivästä tulloo mehevä ja pyssyy hyvästi kasassa, ei laikkoon puisevvoo pettua mitä heleposti suattoo suaha kun iliman vehnee yrittee tehhä.

*Tähänpä soppii hyvästi sekä myskikurpitsa sekä hokkaidokurpitsa, myös jättikurpitsoo voip kokkeilla.

*Jos kurpitsasose on kovin vetistä, jauhoja voipi tarvita enempi. Koostumuksesta tuntoo millonka on hyvästi. Taikina pittäisi irrota hyvästi astijan reunoilta ja käjestä, mutta olla silti pehmeää.

*Leivän koostumus on vihannessoseesta johtuun tiivis mutta pehmmee. Soseesta tulloo taikinnaan kosteus mikä estöö isomppiin ilimakupliin muotoutumisen.

* Lutteetonta ei tarvihe sen kummemmin vaivata, kuhan sekottuuvat hyvästi ja tulloo kiintiä pallo.

Pitelin leivänkuvvaus sessijoit liiterissä, soppii hyvästi kun lutteettemista tulloo ylleensä mielleen sahajauhoilla jatkettu kivikakku, vuan tämäpä leipä teijän luulot ossoittee viäriksi!

Kauhheen hyvvee, hiukan on makkiita ja mausteista kun inkiviäriä on, piällee soppii hyvästi noin sentti voita ja paksu siivu varvasvälijuustoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *