Emäntäretket,  Yleinen

Puhistautuminen alakakkoon

Missä kaik ennen synty? Saunassa. Sieltä on lähtösin entisajan immeissiin alut. Joka mökin ja torpan emä män lapsenpiästäjän kanssa lemppeissiin löylyihhin ja piästi uutta elämee maailimmaan. Sauna on puhtauvven paikka nykyjjäänkkii. Harva ennee lapsukaissii lämmön lähteessä piästellöö mut myö Korhoskan kanssa atvailtiin, jot nykyajan kotkotuksista pittää piästä erroon. Puhistautummaan jonnehhii ja alottammaan matka kohti perinnetaitoja. Mihis myö sit mäntäskään?

”Että pahat paraneisi”

No saunnaanhan myö mäntiin. Löylytelttiin pahat poikkeen, oikein kutkulleen. Annettiin järvivein hellii löylyn lyömee kehhoo ja luonnonantimmiin hoitoo piästä varppaissiin. Hunajaa ja suoloo silottelemmaan nuamanpiirteitä ja nokkosveillä huuhallettiin tukkapiät. Olo ol ku vastasyntynneellä. Raikas järvives laitto haukkommaan henkii ja iho ol niin puhtonen ja pehmii. Tämä ei kuitenkaan riittänt. Pittää piästee paha ver pois nahan alta kuleksimasta. Mites myö siitä piästäs erroon?

Vanha kansa sen tiettää. No tietennii kuppoomalla. Otimme selevee, tongimma joka puskaradion ja hunajainen viesti kiiri korvviin. Kuppooja löytyyhhii lähempee ku arvattiinkkaan. Ensmäinen yhteinen emäntäretki alakakkoon.

-Turuska

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *