Leivonta,  Lutteeton,  Makkee

Voikukkakakku

Hortoilu, kuka muu on innostuna! Villiyrttilöijen kerruu on selvästi nostana piättään taas lähivuosin ja sen on hyvä homma se, ennenaikkaan oli ihan normmoolia jotta luonnon kasvit kerttään sammaan malliin ruuvaksi niin kuin marjat ja sienetti. Sittenpä on tullunna mankot, mantariinit ja valmmiin sallaattisekotukset kauppoon ja kukkoon ennää mittee vuohenpitkiloit ja männynkäppyi oo viittinä särpimiksi kerreemään lähtiä. Eipä sillä jotta Korhoska itekkään olisi yrttössiin ekspertti, lapsen sitä ketunleippii ja kuusenkerkkiä maisteltiin hiekansyönnin lomassa. Horttoilluu on tullunna enempi harrastettua kylänpinnassa kuin kukkakeolla, Markkas-Pertti piti pimmeen viinan ja pikkusuolasen maisteluiltammii ja ämmä ei kenen tahhaan kyyvillä kottii lähe.

Voikukkavillitys alkakkoon!

Rikkaruoho vai aarre, se riippuu mitenkä kahtoo!

Perinneruokkoon tutustuussa on villiruoka kuitenni alkana enempi kiinnostella, ennen tiijetty ja käytetty kaikki hyväksi. Lisäksi näjin mummon kirjahyllyssä usseemman luonnon kasviin kerruuseen viittoovan kirjasen. Miul eijjoo muut muistikuvvoo mummon horttoilusta, nokkoskeittoo ja sämpyllää taisi tehhä, mut muistan hään olleen  kiinnostuna kaikista luonnonnatimista. Haikkein mielin ajattelin jotta oliko tämähhii taito mitä ei miul ehitty opettoo, oltasko myökkii voitu kulkkoo punasissa kumisuappaissa pellonreunoo ja kerät kakkaroit, mitä kaikkee hää ois miul kerton jos mie olisin ajois osanna kyssyy.

Voikukkakakku!

Siitpä mie sit ajatuksen sainnii, mummon perinneohjetorttu ja villiyrttössii. Muistan kuvan, jossa mie neljen vanahana kerrään voikukkilöit mummolan saunan takkoo. Siit on helppo alottee, ei piäse erehtymmeen ja koko kakkaran voip syyvä, terälehtilöit kakkutaikinnaan, mitä mummon kanssa aina tehtiin. Maistuupi mummolan pihalta, kesältä ja rauhalta.

Voikukkakakku

3 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl kermaa
3 -4 dl voikukan terälehtiä
3 dl vehnäjauhoja / Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
100 g voita
2 tl leivinjauhetta
(1,5 tl kardemummaa)

Voitele ja jauhota kakkuvuoka.
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi omassa kulhossa. Sekoita leivinjauhe ja mahdolliset mausteet jauhoihin.  Kääntele nuolijalla voikukan terälehdet muna-sokeri-vaahtoon.  Sekoittele sitten varovasti sulatettu voi ja jauhoseos vuorotellen taikinaan. Kääntele taikinaan lopuksi kermavaahto.

Paista kakkua 175 asteessa noin 1 tunti. Laita leivinpaperi kakun päälle loppuvaiheessa, jos näyttää että kakku tummuu liikaa päältä. Voit koristella kaakun mitenkä tykkeet.

Voikukista tulloo leivonnaissii
hunajainen ja
pähkinäinen maku.
Makossii
horttoiluhetkkii
toivottelloo
Korhoska itte!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *