Emäntätaijjot,  Ruuvanlaitto,  Yleinen

Aika kuusenkerkkiin

Nuorena on vitsa viännettävä ja kerkkä kerättävä, ne sannoo. Elettään kuusenkerkkiin kerruun ja vastoloilla vihtomisen kulta-aikoo. Ensmäisenä mainittakkoon, jot kerkkiin kerruu ei kuulu oikkeukssiin, ei jokamiehhiin eikä jokanaissiin. Toisena mainittakkoon, jot kerkät on niitä pehmossii, vaaleenvihreitä kuusessa kasvavvii ihannuukssii.

Kerkät on sitä ihmeruokoo, superfoodii, ne sannoo. Niihä tuo tunttuu oleva. Käyp puuron sekkaan, jukurttiin, ihan mihin tykkeet lätkii. Sanottaan, jot yskät ja muut kulukutauvit voip taltuttoo kuusenkerkkäsiirapilla. Miehä tästä jo innostuin mutta kun on kysseessä tämmönen veltonpuoleinen emä ja hellan eissä ei kehtois seisoskella enempee ku on pakko niin siihe se meinas tyssätä. Kunnes ahkera kuukkelointi kerto, jot kerkkätroppii voip tehä ikkunallakkii. Mitä. Tämähä jo vallan soppii. Resettikkii ol niin heleppo, jot pakkoha tätä ol kokkeilla. Tähä ei tarvita ku ikkuna, oletan jot kaikilta löyttyy. Sokerrii. Ainakkii kaupasta löyttyy. Ja kerkkee. Mehästä löyttyy, luvan kanssa.

”Vanha kansa ties jo sen,
kuusen voiman hirmuisen”

Sit ku siulla on nämä kaikki koos niin kahtelet, jot kerkkii ja sokerrii on saman verran. Ehit jostain kellarin peräsiltä laspurkin, pesaset jos tarve vuatii. Jos vaikka hiiret on käynä säilömässä ommii tuotokssii. Sit kerkkäset kippoot pohjalle, sokerit piälle. Ja nyt tulloo paras kohta. Vihon ja viimein niille iänikusille servettilöille on käyttöö ja suat kaivoo ne luvan kanssa kuapista! Elikkäs servetti piälle ja kumnauhalla kieppautat sen purkin suuaukon ympärille. Noi. Nyt ikkunalauvalle tekkeytymmään, oottelemmaan aurinkoissii päivvii. Sokerit ku on sulana ja valuna purkin pohjalle niin valamista alkaap olla.

Sitten sen valammiin tuotoksen voip siivilöijjä puhttaasseen purkkiin. Näin. Veltto emäntä kiittee ja hellan eissä seisomistuntija siästy. Tuas! Valamiista tuotoksesta miulla ei oo kuvvoo. Sitäpä myö tässä nyt ootellaan. Aurinkoissii päivvii ja kerkkätehtaan seisokin loppumista.

Sie siis tarvviit:

Saman verran kerkkijä ja sokerrii. Rusketaa, valakosta. Mitä löyttyy.
Laspurkin.
Servetin.
Kumnauhan.
Ikkunan.

Mittoot saman verren kerkkee ja sokerii laspurkkiin. Servetti piälle. Kumnauhalla kii. Nostat ikkunalle. Vuottelet ku on valamista ja siiloot puhttaasseen purkkiin.

Siirappissii kesäpäivvii toivottelloo Turuska

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *