Leivonta,  Suolanen,  Yleinen

Keskellä kessee

Emännät toivottaa oikkein heläkkee keskikesän juhloo eli juhannusta eli jussukkoo. Olemma varustautunneet juhlinttaan, kuten kunnon emännän kuulluu. Raivosiivvous jäi nyt tekemäti mut ruokakauppa tul tyhjennettyy. Lisäks olemma varmistanneet, jot joka kylälle riittääp yks emäntä. Näin ollen Korhoska roilottelloo Nurmeksessa ja Turuska missäs muuallakkaa ku Kesälahella. Eihä se sieltä mihkää lähe vaikka pois vietäskii.

Minifarmillahhii heitettää rukkaset naullaan ja lapio lepotillaan. Kesä on kiire aikoo ja talavella nukuttaa, vai miten se män. Juhannusta männään vastaanottammaan vein iäreen. Siellä se hermo ja emä lepevää. Ei piäse puuhastellemmaan ja rapsutellemmaan joka nurkkoo.

Ja sitten niitä taikoja tehhään. Taianomanen juhannusyö, itikoita härree enempi ku laki sallii ja punkki roikelehtaa pitkin lahetta. Ai että. Juhannusyönä elettään muutennii povvoojan kulta-aikoo. Mistäkä rapakosta näkköö tulevan sulhasen, mikäkä kukka se kertoo kosioreissuista ja silviisii. Miulla on yks varma taika. Ja se on semmonen, jot jos juhannusyönä kerevää seihtemän er kukkoo tyynyn alle, niin kanalassa ei uamulla kieju kukkaa. Se on semmonen taika se. Tos ku ves ja kukko ei kuulu Suomen luonttoon, sano Turuska, kun kukko kanalan ikkunasta läpi lens. Mut se on jo toinen juttu se. Rauhassoo juhannuksen aikoo!
-Turuska

Röpörieskoo

Juhannuksen parast on syöminen. Tän vuon Korhoska teki jussinpäivän kunnijaks itäsuomalais röpörieskoo, joka on perintteist keskikesän herkkuruokkoo. Alakujjeen taittoo olla savon puolelta, vuan kun nuapuremänttii täs olloon niin hyvästi soppii karjalaisseen pöyttänni. Siin muutenni yhistyy kaks hyvinni perinteikästä ainesossoo itäsuomalaisest keittijöst: vilija ja maeto.

Hapatetut maitotuotteet on muutonkin ollunna erityisest kesän herkkuja, kun lehmät tuas alko lypsee ja maito säily paremmin hapattamal, maakuapissa ei niin jääkaapeista tiijetty. Ohra elikkä otra oli ylleinen arkivilija, sunnuntaille ja ruustinanan rouvvan hyväntekeväissyys kylläilyihi säästeltiin vehnäset. Röpörieska saahi nimensä ohraryyneistä, jotka laitellaan kokonaisen taikinnaan.

Röpörieska

1 l piimää
2 purkkia kermaviiliä
4,5 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 kananmuna
1,5 dl ohrajauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
150 g voita sulatettuna

Tieppä tälviisii:

Sekoita piimä, kermaviili ja ohrasuurimot keskenään. Anna turvota yönyli jiäkuapissa.
Lisää seuraavana päivänä loput aineet ja sekoita hyvin.
Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 250 asteessa noin 35 minuuttia.

Tarjoile hiukan lämpimän munavoin kanssa. Soppii myös lisukkeeksi tahi kaveriksi vaikkapa savukalal tahi erilaisil suolasil tahnoil ja töhnil.

Älkäätte hötkyilkö ja makosta keskikessee toivottelloo Korhoska itte.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *