Leivonta,  Makkee,  Yleinen

Kesän ensmäinen mustikka maistuu mummolalta.

Marja-aika on saapunut.

Nyt on se hetki. Tätä mie oon oottana. Olen valamis ottammaan synninpiästön. Kerräämään marjat, ja ihteni. Siitä hetkestä alkaan kun korkeimman mättään ylimmäinen varpu pilkottaa lumen alta, alkaa ämmä ootella marja-aikaa.

Korhoskasta ei mittää marjastajjaa ole kasvatettu. Kovasti kyllä yritettiin, raahattiin mehtään läpi kesän sankko käessä. Vaan siihen se jäi, uhkailu, lahjonta eikä kiristys täyttäny sankkoa, maattiin veljien kanssa kivellä ja kitistiin. Tylsää on, täällä ei oo telkkaria, tulispa karhu ja söis. Mummon kanssa oli ainoostaan mukava käydä marjassa, mummo antoi pienen kipan, se täyteen ja sitten tekemään mustikkapiirakkaa. Kippa täyttyi nopeammin kuin kymmenen litran sankko ja palakintona oli leipominen, mummon kanssa.

Korpimustikkaa
Mummon vanhat kumisaappaat.

Mummo joutu sairaalaan mustikkakauven alulla. Mie en osanna tehhä mittää, ajattelin vaan jotta mites nyt ne mustikat, mie kerrään hälle, on sitte kun päässee takasin. Mummo jäi sille matkalle, ja mie jäin mehtään, sankon kanssa istuin mättäällä, läpsyttelin punassii kumppareit yhteen ja kuuntelin kun korppi huutaa. Viimeksi oli arvuuteltu mummon kanssa, mitä se matkii kun kuulosti niin ouvolta. Mie veikkasin mönkijjää, mummo moottorisahhaa. Se oli se hetki, kun ämmästä tuli marjastaja. Kerää marjat, kerää ihtesi. Kymmenen sankon jälkeen jo helepottaa. Suru ja kykkiminen.

Ja marjareissuin jälkeen tietennii lämmäytettiin ulukosauna. Lapsenahhii, se kuulu kesäpäivviin kulkuun. Päivällä marjaan, sitten piirakkaa. Ulkosaunan lämmitys, vieno savunhaju ja marjamehhuu lauteilla. Saunatakki päällä syömään jäähtynyttä mustikkapiirakkaa ja jäätellöö. Miten näitä kesäpäivvii riittihin, mitenkä ne ei lapsen koskaan lopuna kesken. Tämmössii mie mietiskelin tännään, kun kävin ensmäissii mustikoit poimimassa. Kesän ensmäissii, maustuvat aina mummolalta. Kesän ensmäisist mustikoist tehhään tietenni mummolapiirakkaa.

Mustikanvarpui otettiin sisäl maljakkoon, jotta lapset sai käyvä ohimennen napsimas.
Riihiruis tuopi mustikkapiirakkaan mellevvee makkuu.

Riihiruis-mustikkapiirakka

POHJA
200 g voita
1 dl sokeria
2 ½ dl riihiruisjauhoja
1 dl spelttimannaa
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE
1 prk rahkaa/kermaviiliä
2 munaa
1 tl kardemummaa
½ – 1 dl sokeria

4-5 dl mustikoita

  • Aloita pohjasta. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeri vaahtoon. Painele seos piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  • Kaada haluamasi määrä tuoreita mustikoita pohjan päälle. Jos käytät pakastettuja, lisää mustikoihin teelusikallinen perunajauhoja.
  • Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada mustikoiden päälle. Levitä tasaisesti.
  • Paista 175 asteessa 40 min

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *