Emäntätaijjot,  Minifarmarointi

Haaveissa kasvukaus 2021

Vuos 2021 enspäivii vietettää niin hyvä on kiäntee ajatukset tulevvaan kasvukautteen. Oon piässynnä mukkaan blogiporukkaan, #Suuntanaomavaraisuus, joten tässäpä tulloo ensmäine blogipäivitys sillä saralla. Istuiten nyt kiireemmäks aikoo, niin miepä kerron mistä kaik alako.

Taustatietoina kerrottakkoon, jotta tukikohtana toimmii Karjalan kuppeet eli Pohjois-Karjala, Kesälahti ja ohjakssii pitelöö kolomekymppinen emäimmeinen. Omavarraistelutaustoo sen verran, jotta lapsukaisesta saakka on kulettu mehissä ja järvissä. Soilla ja töillä, niin se tunttuu ihan ihestään selevyyveltä, jotta marjat ja sienet käyvää mehästä ja juurekset kasvimualta. Kalat järvestä. Nämä taijot on semmonen pitävä pohja elämälle, jonka arvon ymmärtää vasta näköjjään tälleen jäläkikätteen.

Nyt jos ihan juurta jaksain lähetään mylleemään, niin maalle muutettiin vuonna 2019. Samana vuonna mopo läks niin sanotusti keulimmaan kerralla ja pihhaan piti suaha kanaset ja lampakset. Eikähän se siihen topannu se homma ollenkkaan. Kesällä 2020 suapu mehiläiset, sitä mukkoo vuohet ja marraskuun valopilikkuna tiine lehmä. Toiveissa onnii oma maito siis ja kaik ohheistuotteet mitä maito mukanaan tuop.

Lampaksista ja kanoista se ajatus sitten lähti

Omavaraistelu läks vähän niinku avantouinti. Pikkusen hirvitti ja varpaalla kokkeil. No eihä tässä, mäntävä on. Yhtäaikoo ihanan ihanoo ja kauhian kamaloo. Sitten siihen jiäpi lopulta koukkuun ja hullaantuu ranteita myöten multtaan.

Ensmäine kesä tilalla tais männä ihmetellessä. Puutarha tarjoil omenaa, kriikunoita ja marjoja. Se tuntu mukavalle. Kävellä ulos ja antimet ol het nenän eissä. Seuraavalle kesälle laitettiinnii jo enemp tavotetta. Männä kesä ammens muasta meille pottuja koko talaven tarpeiks. Omavaraistallouven kulumakiviä on minnuun nähen jakaminen, työssä, avussa ja ruuvassa. Näin ollen isä ja äit Turuska pittää tämän perreen järvikalassa. Lihapuolta käsittää kukkopojat, joita pakkasessa on muutammii ja kalkkunoitakkii pakkasen lämmössä pötköttellöö. Ihan hyvin näin novviisiloiksi, sanosin. Isännyys siis hoitelloo teurastuspuolen ja koko pere, lapsukaiset mukkaan lukkien, osallistuu sitten pakkaus- ja pakastustoimintaan, koska hyvähän se on joku koko perreen yhteinen harrastus olla.

Näillä tiluksilla tavote jonniiasteisesta riippumattomuuesta ja ihe tuotetusta ruuasta ei oo ehotonta vain enempi semmosta sallivoo. Kaikkeen tuhraantuu varsinnii tälleens aluks kauhiasti aikoo, kun kaik on uutta ja ihan vaivihkoo alakanu tuo elukkapuol kasvoo. Mutta, jokkaisella on oma kultakaivos ja semmonenhan se meiltäkkii löyttyy. Elikkäs jos missään muussa ei löyvy niin lannassa löyttyy! Siinä jos missä ollaan omavarassii. Mikä soppii vallan mainiosti kohopenkkiviljelystä kiinnostunneelle naisimmeiselle. Niihin penkkilöihe palattaan sitten lähempänä kessee.

Elämässä tulloo ylleensä merkkijä. Yks iso merkki jatkoo omavaraistelun polokua ol kysseinen kulukutauti, mikä tällä hetkellä on valloillaan. Se löi niin sanotusti pökköö pessään omavaraistelun suhteen. Halu taata riippumattommuus, turva perreelle ja olla ees jonnii assiin ohjaksissa ihe.

Ens kessee aatellen silimissä siintää melekeen valamis kasvihuone, joten toiveeni kesälle 2021 onnii olla kasvukautena mahollisimman vähän kaupassa käyvä. Lypsykit, jos lypselöö meille maituu, niin tontilta pittäis löytyy melekeestään kaikki mitä tarvittaan. Sitten tullaannii suurimpaan puutokseen, mitä omavarraistelijalta puuttuu. Ja se on aika. Sillä sitä omavaraistelijalla ei oo ikinnään liikoo.

Pitkä juttuhan tästä nyt kerkissii tulemmaan. Onneks maltoitta istuu kiireemmäks aikoo, sillä tämä tarinan jäläkeen juttuva kysseistä aihheesta löytyy myössii allaolevista osoitteista. Olokaatten hyvät!

Omavarraishaaveissa kelluva Turuska

Vyöhyke 1

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/01/04/urbaania-omavaraisuutta-taas-alussa/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2021/

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Toivolan puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/01/suuntanaomavaraisuus2021.html

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/01/meidan-omavaraistelua-omavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/01/omin-voimin.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/01/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-1.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/01/vuoden-2021-omavaraisuushaaveet.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-1.html

Villakotiranta http://www.villakotiranta.fi/herailya-tulevaan-puutarhavuoteen-omavaraisuus-osa-1-2021/

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20938

Mikä Itä https://mikaita.fi/2021/01/04/haaveissa-kasvukaus-2021/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/01/omavaraisteluni-ideologia.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=3438

Puutarhapäiväkirja https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/omavaraistelusuunnitelmaa-vuodelle-2021.html

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=609

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/01/04/suunnitelma-2021/

Kommenttia

 • Korkealan Isäntä

  Kävin jo yöllä väijymässä millainen blogi on tullut joukkoon mukaan. Ihastuin kirjoitus asuun ja sanojen soljuvaan virtaan. Kiitos ja tervetuloa joukkoon kummaan mukaan.

  • turuska

   Kiitoksia vain Korkealan isäntä! Karjalassahan ollaan kovia haastammaan ja jutun juurta pittää löyttyy aina sen verran, jotta kahvit joutaa keittämmään ja kiireemmäks aikoo istahtammaan. Mukava olla teijän matkassa. Teijän konkarien blogeja onki tullu ns. kahlattua läpi, kun omavaraistelu oli haaveena ja tässäpä sitä völjyssä nyt ihekki ollaan mukana. Elämä on ihmeellinen!

  • Korpitika, Mirja

   Ihana lukea juttujasi myös täällä 😃 Kielesi on ihanaa, vaikkakin vaatii keskittymistä lukiessa…😂 Kaikkea hyvää sinulle uudelle vuodelle!

   • turuska

    Kiitokssii! Mukava kun piäsit käymmään. Ja iäneen jos kehtoo solokottoo niin se varmaan jotennii ymmärrettävämpään muotoon asettuu. Luulisin niin! Mutta aikoo jos varovaa niin kaipa tästä jotennii selevän ottaa 😀

  • turuska

   Kiitos! Mukava olla teijän matkassa. Omavaraisuushaaveissa oonnii väijyny teijän konkarien blogeja pitemmän aikoo!

  • turuska

   No näin se on! Sitä aina talvella unohtuu, kun iätys ja kasvatusaika alakaa, että mimmonen savotta se onkaan taas tulossa!

 • Jovelan Johanna

  Voe mahoton, siehän se vasta haaska emäntä olet 😀 Ei vaan, jos en edes yritä leikkiä murteilla paikassa, jossa se soljuu noin simpsakkaan ja iloisesti. Mahtavaa kun tulit mukaan poppooseen! Näitä tarinoita tulee jatkossakin luettua ilolla ja koska suu täällä on ahnas, taidan seuraavaksi kurkata mitä sulta löytyy tuolta ruuvanlaiton osastolta muiden iloksi.

  Lämpimästi tervetuloa minunkin, tällaisen entisen paljasjalkaisen stadilaisen ja nykyisen vakka-suomalaisen puolesta ja mitä parhaita alkanutta vuotta sinne upeisiin Pohjois-Karjalan maisemiin!

  • turuska

   Kiva tavata ja kiva ol piästä porukkaan mukkaan! Kiitokssii vain kehuista, vaikka karjalaisittain vain sanottaan, jotta ehä mie mittää! Yksinnään horisen! Se tuo Korhoska pitelöö tuota leivontapuolta näppilöissään. Myö porukassa tätä blokkii pijetään. Mie kertoilen näistä minifarmarointimeininkilöistä ja Korhoska kokkailoo ja retkeilöö. Mutta ehottomasti kannattaa männä kahtommaan. Aivan loistava ol se Voikukkakakku, jonka hiän kesällä vässäil tiällä meillä käyvessään.

  • turuska

   Kiitos kovasti, mieltä lämmittää kovin! Mukava suunnistoo teijän matkassa kohti omavarasempoo elämee.

 • Puutarhapäiväkirja

  Ka voi ihana! Luin tekstiä tippa linssissä, sillä täällä on entinen pohjois-karjalainen. Tykkään tykkään! Mulla taitaa olla vielä tuo avantouintiin tutustumisvaihe menossa, ihanoo ja kamaloo samaan aikaan. Ei tarvii mitään jännitysdekkareita katsella, kun omassa kasvimaassa riittää jännättävää. 🙂

  • turuska

   Kiva tavata ja tervetulloo! Kyllä karjalainen aina karjalaisen tuntoo! Kyllä ei oo ehtinä telkkaria kahella maalle muuton jäläkeen. Tapahtumia riittää ns joka nurkalla!

 • Kirsti Kaija

  Olipa mukava tutustua ja törmätä tuttuun murteeseen.
  (Äiti oli Kiteeltä, tyttären perhe asuu Kiihtelysvaarassa, kaksi lastenlasta opiskelee Joensuussa, dna-serkku löytyi Valtimolta)
  Kiitos kiinnostavasta blogista.
  Löytyi yhteinen toivekin ensi kesälle. Mahdollisimman vähän kaupassa käymistä.

  • turuska

   No Kitteen tyttöjähä miekki olen! Joisuussa piti käyvä elämee kokkeilemassa van sitten pitikkii hurrauttoo tänne etelämpään asummaan. Ei olo asettuna kaupungissa ollenkkaan. Mukava kun tulit kahtommaan ja tästäpä se kirjotushomma sitten urkenoo etiäpäin.

 • marketta

  Tervetuloa mukaan minunkin puolestani! Instassahan me ollaankin jo tuttuja! =D

  Mukavaa saada itä-Suomestakin kuulumisia tänne blogiyhteisöön. Itse olen sen verran siellä idässä käynyt joskus, että poikkesin lehmäleirillä Maukkulan kylässä kyyttöjä lypsämässä. Tästä on kyllä jo vuosia aikaa!

  Mulla on niin kauhee lehmäkuume, mutta järki pistää vastaan! Pitäisi löytää yhtä käsittelyyn tottunut kyyttö, kuin Hehku oli. En jaksa alkaa minkään villikon painimaan! Ja ihan vasikasta saakka en jaksaisi aloittaa.

  Marketta
  Rakkautta ja maan antimia

  • turuska

   Kiitos ja terve vuan, instastahan myö jo tunnettaan 🙂 Mie kävinki lueskelemassa Hehkusta ja Lehmäleirikokemuksista siun blogista. Miun piti sinne männä viime kesänä van sekkiin perruuntu erräistä syistä.

 • Urban Farming

  Mukavasti soljuu murre, vaikka tällaisena länsirannikkolaisena onkin välillä vähän kerrattava lukemaansa. Mukavaa, kun on välillä erilaista tekstiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *