Emäntätaijjot,  Minifarmarointi,  Suuntanaomavaraisuus,  Yleinen

Säästämisasijoita ja perinnerituaalilannotus

Yksiköllämme, toisin sannoin perreellämme on tavote. Tavote pois oravanpyörästä tai ainakin rakentoo semmonen pyörä mitä jaksaa polokii kyynistymättä ja voimanlähteenä toimisi muukin kuin kahvi. Pakosuunnitelman peruspilariksi on muodostuna lause: elä kuluta.

Elä osta mittää. Elä usko mainontaan. Nehä nimittäin jaksaa tyrkyttee siulle kaikenlaista, koska markkinatallouven mielestä sie tarvihet kaikenlaista. Tosiassiihan sie et tarvihe kaikenlaista. Harkihtevvoo ostamista kohe. Sinne olemma matkalla.

Ketterästi aasinsiltoo pitkin pääsemmekkii #suuntanaomavaraisuus plokiporukan kanssa kuukauven aiheeseen, joka ol siästäminen. Pennin venytys. Ostolakko. Kuluttaminen. Tai siis kuluttamattommuus.

Säästöö se on sekkii, kun kohtsillaan pikkulinnut tulloo itikantorjuntajoukkoihin
ja hoitammaan radion virkoo.

Millä tiällä ittäisen Karjalan kuppeilla siästettää ja venytettää pennii on olla ostamatta. Entinen elämä osottaa, jotta mainonta on onnistuna ja kaapit tursuvaa tavaroo ja talo niitä tursuuvia kaappija. Pikku hiljoo olemmekin alkana kärsiä vaivasta ikävästä nimeltä tavaraähky. Parantumisprosessiin kuulluu tavaroihe kulettaminen poikkeen, tyrkyttäminen tutuille ja tuntemattomille ja viimesimpänä tehneet paperkasoloille polttopiätöksen.

Toinen kulujen kuritus on poistua asumistontilta mahollisimman vähän kohti kauppoo. Kerran viikkoon Haiäässin (luve: Hiace) sanoinkuvvaamattoman kaunis olemus parkkeerattaan paikallisen marketin etteen. Kerran viikkoon pyritään, se on toisille paljon ja toisille vähän käyvä hankereissulla. Itehä sitä elelis kuusenoksilla ja kananmunilla mutta jäläkikasvu ei vielä oo halunna heittäytyy niin luonnonlähheisiksi, joten kaupasta jouvumme tällä hetkellä hakemmaan täyvennystä. Markettimaailmassa suosimme punalaputettuja tuotteita, kuitennii nii, jotta mahollisimman vähänvikkuutettuja (lue: prosessoitu tuote). 

Valopilkkuna siästämiselloo kohen kasvatamme ruokoo mahollisuuksien 
mukkaan ihe ja enenevissä määrin koko ajan. Kiitos siitä. Mutta se kaupassa käymättömmyys on joka kerta ilon aihe. Täytyy aina ihan röyhistee rintoo ja isännyyelle kehasta, jotta enpäs käynä kaupassa tännäänKÄÄN! Suuret on siästäjän ilot. 

Siellä siintää ruokaomavaraistelijan aarreaitta. Maakellari.

Kotivara on säästöasijoissa tärkii. Kerralla kun osteloo kaapit niin täyteen kuiva-aineita, jottei sieltä lopulta löyvä yhtään mittään niin ei tule niitä heräteostoreissuja kauppaan. Kaappeja kaivelemalla saattaahhii sitten löytee vuosikertarusinoita, joita voipi pahantillaisuuven tullen käyttee torjunta-asseina. Löytö on myös vuosikertavuosikerta sinihomejuusto jääkuapin perukoilta, joka alkaa varsin lähennellä biologista asetta. Omanlaistaan omavaraistelua sekkiin.

Sähkössä pyrittään säästämmään ja se onnistuu, kun talo lämpivvää puulla. Näin ollen sähkölasku harvemmin suap haukkommaan henkii. Vaikka kyllä se toisinnaan kehtuuttaa jatkuva lämmitysrumba. Lämmitysrumbassa on mukana myös leivinuuni ja se on selvää säästöä takkuulla, kun tekköö ruokia leivinuunissa. Usseempia, isoja satseja, vähintään armeijalle tahi partiolle kerralla ja siitä sitten pakkasseen punalapputuotteihen vierreen. Välillä tosin pakastimen uumenista saattaa löytyy kypsään ikkään piässy lanttulaatikko tahi jiähilepussi, jonka alkuperänen tuote on kysymysmerkki.

Jotennii jos tätä lyhkäsempään muotoon hakkoo, niin oisi se varmaan yksinkertasesti: Harkihe ennenku hankit. Nuku yön yli tai kahen. Jos se ajatus vielä kolkuttelloo, niin sit sie saatat oikeesti tarvita kysseisen assiin. Tärkeimpänä kuitennii, immeinen tulloo loppujen lopuksi hyvin vähällä toimmeen.

Harkihen kuluta. 

Korjoo ja kierrätä.

Punalapputuote kaupasta kottiin kannata. 

Jos on mahollista, ihe kasvata. 

Kun kasvimaalla määree muut ku sie ihe.

Lisäksi. Varaisteluhommat etenöö. On vähän semmonen lähtöviivoilla olo. Vielä ei kehtois laittoo ja kuutaki piti kahtoo kylyvääkö alaspäin kasvavvii 
vai ylöspäin kasvavvii.

Sitten piti pyörrii ympyrree ja lopottaa paskoo suusta, tulloo samalla perinnelannotus ja siunattuu kylyvökset. Täytyyki tässä perehtyä kalenterriin ja kahtoo mitäkä kasvatusrojektia tiällä laitettaan alullens.

Rituaalia ei sovi unohtuu näissä kasvatushommiloissa, koska niissä on perree. 

Sen tietee Turuska 

Ja altapa löyttyy linkit muihe plokiloihe.

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/nuukapuutarhuri/

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-3-penninvenytysta-ja-pinot-noiria/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavaraisuus-rakentamisessa-onko-sita/

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-maaliskuu2021.html

Sateenkaaria ja serpettiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/03/lavatarhan-esittely-ja.html

Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=2411

Vyöhyke 2

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/03/puutarhailua-vahan-huokeammin.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/03/saastovinkkeja-puutarhaan.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/03/nuukailua.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-3/

Caramellia https://caramellia.fi/maaliskuu2021/

Majalevo https://majalevo.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-3-sentti.html

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=704

Vyöhyke 4

Puutarhahetkiä https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/03/unelmana-omavaraisempi-elama-kierratys.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/saasteliaisyytta-tilanpitajasta-toiseen-ja-kolmanteen/

Vyöhyke 5

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-saastovinkit.html

Puutteela https://puutteela.com/?p=679

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/03/01/3-kuluta-harkiten-osta-vahemman/

 

Kommenttia

 • Jovelan Johanna

  No siinähän se toden totta tuli, että kun ei mene kauppaan, sinne ei kulu rahaa. Siis ihan tosissaan! Jos ramppaa kaupassa tämän tästä joka aterian perässä, sitä tulee kumminkin ostettua jotain, mitä ei ole kauppalistalleen raapustellut ja jos ne laskisi vuositasolla yhteen, siinä ei yksi tai kaksi isompaa rahaa riitä. Me käymme kaupassa ”kaksviikkosella” eli 2 viikon välein täydennyksellä ja se on säästänyt paljon rahaa, sekä ostoissa että tietenkin bensassakin. Tulee tehtyä huolella kauppalistansa ja suunniteltua aterioita pidemmälle aikavälille. Toimii loistavasti!

  • turuska

   Näin se pyrkii olemmaan! Kun harvakseltaan käypi niin ei niitä heräteostoja niin tule, paitsi siemenosastolla kevväisin. Usseemmin jos kävis niin tulis kaik alelaarit tongittuu ja varmasti jottain kottiin tuotuu. Miekkii halluisin venyttee yl viikoksi kaupassa käyntiä van ei pysty ku tuoretuotteet tahtoo loppua siinä ajassa. Ja maito. Onneksi meijän lähikauppa on pien eikä mikkää hypermarketti, josta suap ostettuu kaiken sukkanauhoista kukkaruukkuihin. Ja läpi kävellessä männöö puol päivee!

 • Emma/Caramellia

  Mainosten välttely auttaa kyllä huomattavasti. Etenkin kun nykyisin hirmuinen määrä some-mainoksista on erilaisia huijaussivustoja. Aloinkin nyt tarkemmin säätää facebookkia mainosten osalta ja blokata kaiken mahdollisen mainostuksen. Jos ei tiedä tavaroiden olemassaolosta niin eipä niitä sitten ostakaan 😀

  • turuska

   No sepä justiin! Oon jo harkinnu telekkarin myymistä, kun jäläkikasvu kahtoo ohjelmmiaan ja siellä on joka väl tungettu täyteen jos mitäki muovivitkutinta. Paremp ois jos eivät tietäskää niin ei tarviis sitten tyrmätä niitä muovirotjakkeihen ostoja. Miekkii laitoin postilaatikkoon ”ei mainoksia, kiitos” kun en minä mittää oikeesti tarvihe. Ainakkaa nähä niistä mainoksista mitä välttämättömyykssii siellä tuas tarjoillaan.

 • Susa

  No sepä se kun itse voisi kotivaralla pihistellä vaikka kuinka pitkään, mutta kun nuo muut mankuu kaiken maailman hulluutuksia kuten sitsusatsuja pussi tolkulla ( satsuma, klementiini tai mandariini). 🙂

  • turuska

   No sekkii ku kaikenlaissii sutsisatsia ovat sinne nauriihen sekkaan tuonneet ja meijännii jäläkeläiset ennemmin syöpi sutsisatsia ku lanttuja van ei maha mittää. Kehitys kehittyy!

 • Laura / Sateenkaaria ja serpentiiniä

  ”Elä kuluta” on kyllä erinomaisen käyttökelpoinen ohjenuora. Meillä on menossa parhaillaan elävänä äänikirjana (minä luen, puoliso kuuntelee) Kaarina Davisin kirja ”Irti oravanpyörästä”. Sen parissa on tullut samankaltaisia havahtumisen hetkiä, kun tämän kuun teemakirjoituksiakin lukiessa. Näiden tekojen parissa säästyy sekä rahat, että luonnonvarat.

  Kauniita maaliskuisia päiviä 🙂

  • turuska

   Se kirja on tuttu ja jätti syvän jälen minnuun. Omaksi oon sitä haaveillu mutta yritän nuukailla, venyttee pennii 🙂 antossii lukuhetkii ja aurinkoista kevättä sinne teille satteenkaarien ja serpentiinien sekkaan!

 • Marja(´)

  No voe tokkiisa, olpa mukavoo lukkee karjaloo pitkästä aekoo. Ol ku oies mummolaa tullu. Itellä männöö kyl savvoonki, ku vuan puoliks oon karjalaene. Kovasti koetanki molempien mummoloijen, karjalaesen ja savolaesen tarinoeta muistella, että miten ennen elettiin, ku tultiin omilla toimeen. Kyllä sillo oli monet konstit, ja hyö on opettanu käsin tekemisen taitosaki miulle, niin ruokie ku vaatteijenki. Vua paljo jäi oppimattakkii, niinku hevostyöt. Lupsakkoo kevättä teille sinne pohjossee!

  • turuska

   Voi mikä kunnii, ihan mummollaan! Ehä mie mittää mutta voi tokkiisa ku tul hyvä miel! No sepä se onnii ku vanahempi polovi ehtinä poistuu ennenkö jakovat meille nuoremmille taitojjaan. Mie oon kanssa ruvenna nyt kehittämmään perinnetaitoja ja ammentammaan tietoo verkkoavannosta lähtein. Ja kiitokssii, oikein lupsakkoo kevättä sinne teillehhiin!

 • Satu

  Kiitos mukavasta lukukokemuksesta! Taijanpa ite rytkäättee tehhä kuhan tässä nyt muilta töeltän joovan ja kehtoon lokiruapustuksen tälla meijän seotujen puhetyylillä.

  • turuska

   No ole vain hyvä ja kiva jos viihyit 🙂 ja raapusteleha sie kaunniilla murtteella tekstuuria! Miepä kipasen lukemmaan heti postauksia kun enimmiltä töiltä ennätän 🙂

 • Urban Farming

  Kaikenlainen netissä surffailu lisää uusien tavaroiden tarpeita. Mitä enemmän selaa, sitä vakuuttuneemmaksi tulee, että ihan välttämättä niitä kaikkia tarvitsee. Hedelmät meilläkin ovat ne, jotka kuljettavat muita raaka-aineita useammin kauppaan.

 • Nora/Kakskulma

  Totta turiset, että mitä harvemmin kaupassa käy, sen järkevämmin tulee ostaneeksi. Lisäksi, ja ehkä vielä hienompaa on se rauha, mikä syntyy, kun ei tarvitse kehitellä kaiken maailman turhia ostosreissuja iltojensa iloksi! Tästä haaveilen vielä, mutta kunhan taloprojektit saadaan jotensakin maaliin, suunnittelen ostoksetkin fiksusti tommoseen kerta viikkoon -tahtiin.

  • turuska

   Kyllä se helepottaa ja jos joku loppuu niin ei sitä ehätä ennää hakemaan heti. Vähän kaiveloo kaappeja oisko siellä mittää ja pakastinta. Täytyyki käyvä kahtomassa teijän talorojektiasioita!

 • Kirsti Kaija

  Tätä oli taas kiva lukea. Pitkän matkan takaa, kun käy kaupassa, harvoin käydessä säästää myös polttoainetta ja luontoa. Meikäläinen myös hermonkipeniään. Mahtavaa maaliskuuta teidän poppoolle!

 • Korkealan Isäntä

  On se kumma kun tuo jälkikasvu meitä iän immeisiä pistää tekemään kaiken maailman ostopäätöksiä. Kyllä se lanttu ja kaali pitäsi kasviksista riittää välillä sitten porkkanoita väriä antammaan.

  Isestä tuntuu välillä kun tuolla iänikkuisella ratsulla karauttaa kaupan pihhaan, että muilla soi päässä täti Moonika kun seuraavat mun koikkarointia.

  • turuska

   No kyllä ne kaikenmoisii hullutukssii vaatii tosissaan tuo jäläkikasvu. Onneksi koittaa kasvukaus ja saavat karautella pihalle hakemmaan puutarhan antimmii. Ei tarvihe niitä sutsisatsia ostella.

  • turuska

   Kiitokssii <3 ei ole kellarista vielä kirjoituksia! Viime kesänä sinne alettiin kurkistelemaan saisiko siitä soivaa peliä vielä. Lepakot kun talvilevolta muutti pois niin tuuletettiin. Tänä kesänä jos kalkittaisiin ja saataisiin käyttöön, koska aikannaan on ollu erinomainen paikka pittää juurekset ja säilykkeet 🙂 siitä varmaannii muotoutuu oma blogipostaussarja kesän tai viimeistään syksyn mittaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *