Yleinen

Ajankohtaisia asioita

Kuukauven ensmäine maanantaina ja nyt mie ennätin mukkaan yhteispostaukseen #suuntanaomavaraisuus plokiporukan kanssa. Mukava kun on näitä hengenheimolaissii. Siispä. Meillä ol tässä kuussa aiheena kasvihuone sekä siemenniin inventaario. Ja tähän välliin sanon, että Korkealan Heikki sekä Tsajut blogin Satu pitelöö näppilöissään tätä plokiporukkoo. Muuten varsin allekirjottanu ainakkii juoksentelis kun Ellun kana tai Turusen kyyttö kylätiellä. Nimittäin tuppovaa tuo kuukauven ensmäine maanantaina aina yllättämmään. Kiitos siis teille! Nonni. Nyt alotettaan.

Siirtäkkäämme katseemme ensmäiseks siemenniin. Löyttyy. Siinä se ol. Sen verran koitin olla järjestelmällinen, että kasasin kaikki yhteen kassaan. Keittiön tasolle. Sinne minne kaikki muukin tavara ajelehtii. Varma paikka. Huolellisesta varastoinnistani huolimatta olen tänä kevväänä kadottana kesäkurpitsan siemenet jo kahteen kertaan ja lopulta jouvuin kaupasta ostammaan uuet, kun en löytänä niitä yhtään mistään. Ainakkaan ne ei omilla jälillä voi olla. Ei mitenkään.

Ei ollu kuvia siemenistä niin laitettaan kuva Vapusta. Notkia tyttö.

Esikasvatusasioista sen verran, että taimella on paprikat, samettiruusut (meillä sanottu aina samettikukkia samettiruusuiksi), tommaatteja tuhansia tuhansittain, tupakkoo, kiitoksia vain Hannalle Majalevoon, sitä kadonnutta kesäkurpitsoo, kasvihuonekurkkuu, chilijä. Avomaankurkut tempasen varsin suorakylvöllä ja muuttii perunat ja perunoihen ystävät sitten, kun kelit sallii. Enkä tiijä millon sallii. Tänä päivänä sato lunta. Huhtikuun 28. Ainii ja onha meillä persiljoo ja basilikkoo ja hernettä. Ja rairuohokin vielä töröttää siellä taimiin seassa. Hyvvee pyrkii tulemmaan!

Sitten se kasvihuone. Siis. Minähän huokailin viimo kesänä, että voi kun olisi oma kasvihuone. Kylläpä ois ihanata. Hyvä, että kerkesin selän kääntee, niin isä Turunen ajel peräkärri volkswaakkeni yhistelmällä pihhaan. Kyytiin oli kerätty rakennustyömaihe jätelava-aarteita, kaverin vaihetut ikkunat, valokatteen pätkijä ja muuta poistotavaroo. Pittää tarkkaan miettii mitä toivoo. Se saattaap totteutuu! Vallan olin minä ilonen. Vaikka kaiken muun kiireen keskellä husattiin ja tusattiin sitä kasvihuonetta. Kaivettiin pohjoo ja isännyyskin otettiin sähköasioissa mukkaan, koska kerta jos tehhään niin tehhään kunnolla ja sähköt tietennii.

Valmistahan ei ole vieläkkään. Nyt alkas ollakin aika puuttua tähän kysseiseen aarteihen koostammaan aittaan. Viime kesänä maalailtiin valkosella maalilla puuosat, ettei kuumuisi liikoja? En tiiä mikä on tottuus ja perä tässä. Eniten mieltä lämmittää se, että kaatopaikkatavarasta kasailtiin söpönen kasvihuone. Uutena ol harjapelti, ruuvit ja maalit. Muuten on pyritty mänemään kierrätysmateriaalein. Isännyyelläkkii on nurkat täynnä jos jonniimoista johon pätkee. Niistä hiän kait askartel lattialämmityksen (?) kasvihuoneeseen. Kai nyt kasvihuoneessa lattialämmitys täytyy olla?

Siinä se kasvihuone on, koko kommeuvessaan.

Kasvihuoneen paikkoo kun kahtelloo, niin kahella silviisii, että siihen paistelloo aamuaurinko sekä ilta-aurinko. Ei se keskipäivän kuumin porotus. Tällä periaatteella meillä valikoitu mattotelinneen vierreen. Teline on onneks siirrettävissä. Joku kun sen vielä siirtäisi. Kasvatuslavat löytyy myös tästä kasvihuonneen yhteyvestä.

Listalla olisikin vielä kasvatuslaatikoihe rakentelu ja lopulta istuttaminen. Tai no mullatkin olis hyvä laittoo ennen istutuksia. Mutta on se mukava, kun haaveet totteutuu pikku hiljoo ja pala palalta. Siitä se hyvä elämä alakaa rakentuu.

Kauniit yksityiskohat kruunovaa kasvarin kauneuven.

Tämmössii ajankohtassii asioita meillä täällä on. Seuraavaksi siirrymmekkin ulukotöille aitoja ihmettelemmään ja opettamaan vasikkaamme Vappu Mantelia, että parempi ois pyssyy siellä aitojen sisäpuolella eikä ulukopuolella. Hankalia nuo vikkeläkinttuset pikkaset, kun on jalakoja on enempi ku järkevä.

Mukavoo alakanutta toukokuuta,

toivottelloo Turuska

Tästä pääsettä lukemmaan muihen kuulumiset kysseisen assiin tiimoilta.

Toukokuu

Teemana kasvihuone ja vuoden suunnitelmien eteneminen

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kasvihuoneikkunoista/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-5-kasvihuone/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/05/kasvihuoneunelmia.html

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2021.html

Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/05/haavelua-kasvihuoneesta.html

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/05/toukokuu-2021.html

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/05/kausarin-halpa-mutta-toimiva-versio.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/?p=4858

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21188

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/05/omavaraisuutta-vuodelle-2021-toukokuu.html

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/05/kasvihuoneet.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Caramellia https://caramellia.fi/toukokuu-2021/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/05/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-3.html

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/05/03/kasvihuone-vai-ei-kasvihuonetta-jahkailun-ennatyksia/

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=681

Kasvuvyöhyke 6

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/05/03/toukokuu-21-kasvihuone/

Kommenttia

 • Emma/Caramellia

  Vau mikä kasvihuone! Mutta siis, nehän on ne puutarhatontut, jotka siirtelee siemenpusseja paikasta toiseen ja työkaluja myöskin. Kyllä ne sitten palautuu jossain vaiheessa, tai sitten ei. Meillä tosin tuntuu tontut lisäävän siemenvarastoon kaikenlaisia yllätyksiä kun harva se päivä tuijotan jotain siemenpussia ja mietin mistä ihmeestä se on ilmestynyt. Kaikkea sitä.

  Kasvihuoneeseen olisi hauska kokeilla kompostilämmitystä, siis niin että on komposti/lantala kasvihuoneen vieressä ja sinne lannan alle menee vesiletku. Eli siis veden pitäisi lämmitä siinä lannan seassa kulkiessaan ja mennä sitten lämmitettävään tilaan lattialämmityksenä ja sitten takaisin alkupisteeseen. Jotkut kai lämmittää tallien satulahuoneita tällaisella systeemillä. Jos on lehmiä niin voisi riittää materiaaliakin lämpöpatteriksi!

  • turuska

   Kummallisia nuo tontut! Mutta missä piileksii ne siivoojatontut? Niitä ei ole näkyny. Eikä kokkitonttuja. Kummallista. Täytyykin pittää mielessä tuota lantapatterihommaa. Mennään nyt sähköllä kerta miesväki semmoiset asensi 😀

 • Jovelan Johanna

  Ihana kasvihuone! Ei kyllä kalpene kaupallisille kavereille lainkaan, peseekin ne, tietenkin! Ja vielä lattialämmityskin! Se on varmasti kätevä kevään loppupuolella ja kesän kynnyksellä, kun nuo säät ailahtelevat. Saa sitä sielunrauhaa, kun ei tarvitse pelätä, että taimet jäätyvät yöllä.

  Mukavaa toukokuuta sinne!

  • turuska

   Juu aateltiin (miesväki ajatteli), että lämmityksestä olis apua sitten keväällä varsinkin. Ja onhan meillä tuota lantapatteriakin omasta takkoo 🙂

 • Kotivaaraska

  Kylläpä hän on söpöliini ja juurikin noin oon sitä itekkin pähkäillyt, ettei päivällä sais aurinko paistaa, tulee muutoin niinkun pätsi! Hankala vaan keksiä sellaista paikkaa tontilta, ettei tuuli kävisi liiaksi. Saattaapi rakennelmat löytyä naapurikunnan puolelta!

  • turuska

   Kyllä on, entisessä elämässään autotallin ovi! 😀 Ja Vappukin taitaa kestää nyt aidoissa, kun saatiin sähköt pelittää.

 • Kirsti Kaija

  Vau! Lattialämmitys kasvihuoneessa. Peukkua kierrätystavaran hyödyntämisestä ja katseen kestävästä lopputuloksesta.
  Sama ongelma täällä, joku hävittää tavaroitamme alvariinsa.
  Mahtavaa toukokuuta!

 • Urban Farming

  Hm.. ensin meinasin kirjoittaa, että onkin sitten ihan luxusta kun tulee lattialämmitys kasvihuoneeseen.. ja sitten tajusin, että niinhän on itsellänikin.. hevoskalla toteutettuna. Kiitos! Nyt tuntuu omakin kausari entistä hienommalta 😂.

  • Satu

   Että on kommee kasvihuone! Meillä mies ei löydä työkaluja, kun siivoilen niitä kulkiessani oikeille paikoilleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *